BIG BO – One Man Band [NL]

 

Meervoudig award winnaar Bo Brocken (1966, artiestennaam: Big Bo) speelt al meer dan 35 jaar zijn blues met hart en ziel. 
Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt hij zichzelf op akoestische gitaar, steel dobro, “cigarbox” gitaar, mondharmonica, snare drum, hi-hatt en bassdrum. 
In deze “one-man-band” setting speelt hij naast eigen werk voornamelijk blues-klassiekers uit de jaren '20, '30 en '40 waarbij onversneden en vaak obscure Deltablues de boventoon voert. 
Emotionele akoestische Blues, vlotte Ragtime en doorleefde Deltablues, songs vol bezieling gebracht, worden doorspekt met virtuoos spel op slide-gitaar en akoestisch fingerpicking-werk.

Big Bo heeft zich verschillende stijlen binnen de Blues eigen gemaakt, van de noordelijke Chicago Blues tot diep in de Delta, 
van de Slave Hollers tot Gospel en Spiritual en van opwekkende Georgia Ragtime en Piedmont style tot swingende New Orleans Hokum. 
Nummers van onder meer Charley Patton, Muddy Waters, Robert Johnson, Skip James, Bukka White, maar ook Sister Rosetta Tharpe, Brownie McGhee, Blind Willie McTell 
en vele anderen worden op bezielde wijze vertolkt, waarbij de intentie en emotie van de Blues steeds bewaard blijft. 
Bo heeft slechts één doel in zijn leven: deze muziek moet gehoord worden. Hij maakte er zijn levenswerk van en beheerst het dan ook als geen ander.

Big Bo wint in 2015 de eerste prijs in de categorie solisten/duo’s, tijdens de prestigieuze Dutch Blues Challenge, de belangrijkste prijs voor Nederlandse Blues artiesten. 
In januari 2016 vertegenwoordigt hij ons land tijdens de International Blues Challenge in Memphis USA, waar hij uit 2400 wereldwijde inschrijvingen de halve finale haalt, samen met 31 andere solisten/duo’s. 
Aansluitend verzorgt hij een uitstekende tournee langs de Juke Joints in Mississippi, daar waar het allemaal ooit begon. 
Ook in 2022 werd Big Bo door de Dutch Blues Foundation uitgekozen om mee te doen aan de International Blues Challenge in Memphis. Wederom behaalde hij de halve finale.

Eind december 2015 verschijnt de solo-cd “Traveling Riverside“. Dit 15 nummers tellende album kenmerkt zich door het integere en pure karakter ervan; 
Big Bo vindt het belangrijk om te laten horen hoe hij in al zijn puurheid klinkt en met dit album wilde hij het gevoel creëren van een live optreden. 
In 2016 wordt het album uitgeroepen tot Best Dutch Blues CD 2015. 
Big Bo heeft inmiddels 12 authentieke blues nummers uitgebracht op de nieuwe CD: getiteld “Preaching The Blues”, met muziek uit zijn nieuwe, gelijknamige theatervoorstelling. 
Ook dit album wordt uitgeroepen tot Best Dutch Blues CD van 2018. Ook wordt Big Bo in 2018 genomineerd door de Dutch Blues Foundation in maar liefst vier categorieën:
Blues Muzikant, Blues Act, Populairste Blues-Act / Muzikant. In 2019 ontvangt Big Bo de award voor Best Dutch Blues Act.
Voor hun lopende voorstelling Blues4Kids ontvingen Bo en zijn partner Vera van Faassen de award voor Bijzondere Prestatie in 2020.

Het is fascinerend om te zien hoe deze man één wordt met zijn muziek.
In het eigen werk, maar ook in de vertolkingen van traditionals klinkt altijd de eigen hand door en dat maakt Big Bo tot een unieke artiest.
Daarnaast is Bo ook een uitstekend verteller en tijdens zijn optredens voorziet hij de muziek van de mooiste verhalen, anekdotes en gebeurtenissen uit de tijd van weleer.

Het leven heeft zich aan Bo niet altijd van zijn mooiste kant laten zien. Deze levenservaring weet hij gepassioneerd te vertalen in de uitvoering van zijn muziek.

Inmiddels op 56-jarige leeftijd klinkt Bo authentiek en doorleefd, met zijn schitterende ode aan de oude meesters en zijn indrukwekkende podium présence is zijn live optreden een ervaring die men niet snel vergeet.

Winner Bluestrain Dutch Talent Competion Netherlands 1995

Best Dutch Blues Album 2015
Winner Dutch Blues Challenge 2015
Semi-finalist International Blues Challenge, Memphis USA 2016

Best Dutch Blues Album 2018

Best Dutch Blues Act 2019

Nominated in all 4 categories Dutch Blues Awards 2019

Best Achievement Award for Blues 4 Kids in 2020

Semi-finalist International Blues Challenge, Memphis USA 2022

 

Official website: https://bobrocken.nl/

Official Big Bo Facebook fanpage: https://www.facebook.com/bigbobrocken/

Follow Big Bo on Twitter: https://twitter.com/bobrocken

Official YouTube channel: https://www.youtube.com/bigbo